Artiklar

söndag 29 januari 2017

En okej fjärde Millenniumbok

Betyg: 4/5 
(Goodreads: 3.72)

Titel: Det som inte dödar oss
Författare: David Lagercrantz
Förlag: Nordstedts
Antal sidor: 508 
Utgivningsår: 2015
Format: Inbunden
Genre: Deckare


Baksidetext:
Hjältarna Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist är tillbaka i seklets mest efterlängtade thriller - Det som inte dödar oss! Den omtalade fortsättningen på Stieg Larssons Millennium-serie har skrivits under stort hemlighetsmakeri av den hyllade författaren David Lagercrantz. Den fjärde delen fortsätter där Luftslottet som sprängdes slutade och precis som i de tidigare böckerna bjuder Det som inte dödar oss på träffsäker dialog, fascinerande karaktärer och smart gastkramande intrig!

Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.

Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.

Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. I Det som inte dödar oss fortsätter berättelsen. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång.


Tankar:
När Stieg Larsson släppte Millenniumtriologin sträckläste jag böckerna utan att ta någon paus. Det gör att jag har varit mycket tveksam till att läsa Lagercrantz uppföljare och har frågat mig själv om Lagercrantz version innebär litterärt självmord.

När jag slog upp första sidan i Det som inte dödar oss märkte jag omgående att en ny författare har skrivit texten. Lagercrantz har skickligt imiterat Larssons stil, men har tappat stora delar av den glöd och suggestiva politiska inriktning som tidigare böcker präglats av. Framförallt har Lagercrantz tappat den stora poängen med Millenniumtriologon - hatet och motståndet mot sexualiserat våld. Detta gör i sin tur att Lagercrantz inte riktigt har förstått Lisbeths karaktär och istället för att ge henne alla de knaggliga kanterna, den underliggande trasigheten och den brinnande besattheten tecknar författaren ett ganska platt och mjukt personporträtt av Lisbeth. Dock vägs detta till viss del upp genom att Lagercrantz för in en del av Lisbeths bakgrund genom August, en autistisk pojke med svanatsyndrom.

Trots att jag har en del invändningar kring gestaltningarna i boken tycker jag att den är riktigt läsvärd. Tänk dock på att läsa Stieg Larssons böcker i Millenniumtriologin först, annars blir Det som inte dödar oss ganska obegriplig. Efter 200 sidor där Lagercrantz slängt in en hel del avancerad fysik, astronomi och tekniska IT-termer och de flesta berättelser om Millenniumredationen avslutats kommer tempot igång ordenligt. Sista tredje delen av boken var jag totalt uppslukad och med den skickligt lagda cliffhangern på slutet var jag övertygad - jag kommer att läsa Lagercrantz uppföljare.


 Om författaren:
David Lagercrantz debuterade 1997 med boken om äventyraren Göran Kropp som blev internationell bestseller. Sitt skönlitterära genombrott fick han med romanen Syndafall i Wimslow som hyllades unisont av kritikerna. 

I november 2011 utkom Jag är Zlatan Ibrahimović, en av de största boksuccérna någonsin i Sverige. Boken har fått en helt ny generation att börja läsa, och har av recensenterna kallats både "mästerverk" och "klassiker".

Andras recensioner:



Boken finns att köpa på bl.a. Bokus och Adlibris.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar